web-idea.gr

Κατηγορία

Blog

Δημoσιεύτηκε

2016-03-27 10:09:00

Γράφτηκε από

Άλκηστις


Σου άρεσε το άρθρο; Κοινοποίησέ το!

#hashtags

Web, Mobile, Apps

Blog

10 + 1 Εφαρμογές για την επιχείρησή σας (Μέρος 1)

Ο όρος Λογισμικό Επιχειρήσεων (Business Software) είναι ένας γενικότερος όρος που καλύπτει όλες εκείνες τις εφαρμογές πληροφορικής που χρησιμοποιεί μια επιχείρηση για να αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες παραγωγής, πωλήσεων και διανομής της και να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα. Αν και για πολλά χρόνια το λογισμικό επιχειρήσεων αναφερόταν αποκλειστικά στο αντικείμενο του προσωπικύ του τμήματος/εταιρειών πληροφορικής (IT department/IT consulting companies) λόγω δυσκολίας κατανόησης και χειρισμού, πλέον αυτή η τάση έχει ξεπεραστεί.

Με την κατακόρυφη αύξηση των startup επιχειρήσεων για παροχή υπηρεσιών πληροφορικής μέσω εφαρμογών και τη συσσώρευση των Big Data (ηλεκτρονικών δεδομένων) ανά επιχείρηση και την ανάγκη επεξήγησης αυτών προς αύξηση του κέρδους, το λογισμικό επιχειρήσεων έχει εμπλουτιστεί σε είδος και πλήθος, και η χρήση του έχει επεκταθεί. Συνεπώς, πλέον οι επιχειρήσεις έχουν αυξήσει το πλήθος του λογισμικού που χρησιμοποιούν στο χώρο εργασίας, με εφαρμογές έξυπνα και όμορφα σχεδιασμένες που δεν δυσκολεύουν τους χρήστες αλλά αντιθέτως ευνοούν τη χρήση τους και εξοικονομούν χρόνο εργασίας και αυξάνουν την απόδοσή της.

Οι εφαρμογές που  προτιμώνται από τα στελέχη και τους εργαζομένους μπορεί να είναι είτε γενικής χρήσης, για αύξηση  αποδοτικότητας και οργάνωση της εργασιακής εμπειρίας, είτε πιο ειδικής ανάλογα με το τμήμα της επιχείρησης και το αντικείμενό της.

 

Διαχείριση Project (Project Management)

Μία από τις πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικές εφαρμογές για διαχείριση εργασιών μιας ομάδας είναι η εφαρμογή Asana, η οποία διατίθεται δωρεάν. Επιτρέπει την υψηλού επιπέδου επίβλεψη των έργων μέσω ταμπλό (dashboards), την ικανότητα να μοιράζονται οι διαχειριστές έργου (project managers) επιμέρους project σε μικρότερα γκρουπ μέσα σε μία ομάδα, όπως και απεριόριστο αριθμό πελατών, προμηθευτές, εργολάβων, άλλους τρίτους και επισκέπτες οργανισμούς. Επιπλέον, η υποστήριξη προτεραιότητας είναι εφικτή μέσα από «Premium Πακέτα», τα οποία προσφέρουν τους λεγόμενους «Success Managers» για να παρέχουν άμεση βοήθεια και υποστήριξη σε εταιρείες ώστε να μεγιστοποιήσουν τη χρήση της εφαρμογής με βάση τις ανάγκες τους. Οι Project Managers μπορούν να χρησιμοποιούν το Asana για να οργανώσουν τη μέρα τους, να οπτικοποιήσουν στόχους και ορόσημα του Έργου, να θέσουν εργασίες (tasks) και τις καταληκτικές τους ημερομηνίες, και να επικοινωνήσουν τις προσφορές, τις χρεώσεις και τις προτεραιότητες με την κεντρική διαχείριση. Με το Asana, οι  εταιρείες μπορούν να ορίσουν τους διαχειριστές και τους απλούς χρήστες, και να ρυθμίσουν τον έλεγχο ταυτότητας. Ένα ακόμα εξαιρετικπο χαρακτηριστικό του Asana είναι η συμβατότητα του και με τις περισσότερες Web εφαρμογές που υπάρχουν, συμπεριλαμβανομένων των Google Drive, Dropbox, Box, Slack, Evernote, Github, Wordpress, Jira, Mailchimp, Zendesk, Xendo κ.ά.

Συνεχίζοντας με τη διαχείριση έργου και όχι πλέον στα πλαίσια καθημερινών μικρών project, αλλά στην διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων εργασίας, ανθρώπινου δυναμικου, εργατοωρών και χρηματικών πόρων, η πλέον γνωστή εφαρμογή είναι αυτή της Microsoft, το MS Project, το οποίο επιτρέπει τη διαχείριση όλων αυτών και την κατανομή των πόσρων βάσει προτεραιότητας. Εκτός όμως από το δύσχρηστο οπτικά της εφαρμογής, το MS Project, δε δινει τη δυνατότητα δημιουργίας αναφορών (Reports) αλλά και της ανάλυσης ρίσκου. Όλα αυτά και πολλά παραπάνω καλύπτει η εφαρμογή LiquidPlanner. Το LiquidPlanner διατίθεται τόσο σε Android και σε iOS πλατφόρμες και θεωρείται ένα μοναδικό εργαλείο πρόβλεψης project management, για εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής που βρίσκονται ήδη μέσα στην αγορά αλλά και για ανάπτυξη τμημάτων μιας ήδη υπάρχουσας επιχείρησης. Η μηχανή προγραμματισμού του με βάση την ιεράρχηση αυτοματοποιεί τη διαχείριση έργου χαρτοφυλακίου προβλέποντας την ολοκλήρωση του έργου σύμφωνα με τρεις βασικές εισαγωγές δεδομένων, και διενεργεί έναν υπολογισμό ανάλυσης κινδύνου που αποτυπώνει την αβεβαιότητα σε κάθε υποέργο/έργο σε όλο το χαροφυλάκιο, σε πραγματικό χρόνο. Τα βασικά χαρακτηριστικά του LiquidPlanner περιλαμβάνουν την ιεράρχηση εργασιών και projects με απλό drag-and-drop. Επιτρέπει την εκτίμηση χρονικών απαιτήσεων βέλτιστου/χείριστου σεναρίου για υποέργα με συνεργάτες. Επιπλέον, καταγράφει τους πόρους που διατίθενται για το έργο, το φόρτο εργασίας τους και την υπολειπόμενη διαθεσιμότητά τους, ώστε να εξασφαλίζονται ωράρια εργασίας με βάση την εργασία με υψηλότερη προτεραιότητα, χωρίς να απαιτούνται επιπλέον πόροι. Ο χώρος εργασίας του LiquidPlanner παρέχει υψηλή επιχειρηματική ευφυΐα και προσφέρει ταμπλό και αναφορές για την εξέλιξη του έργου, για τη βελτίωση αυτού και του χαρτοφυλακίου. Πρόσφατα, το LiquidPlanner έγινε συμβατό με Google Drive, Box, Zapier, Jira και Salesforce, και διαθέτει μία ανοιχτή API ώστε να είναι εύκολή η σύνδεσή του με άλλα Web-based συστήματα.

 

Επικοινωνία – Συνεργασία

Ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στις εταιρικές σχέσεις και συνεργασίες είναι η επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων μιας ομάδας όσο και μεταξύ των εργαζομένων διαφορετικών τμημάτων. Και όσο κι αν οι υπηρεσίες e-mail συνέχεια αυξάνουν τα χαρακτηριστικά τους, παραμένει τεράστιο πρόβλημα και ψυχολογικό βάρος η υπερ-χρήση τους και η αδυναμία σταθερής και συνεχούς ενημέρωσης όλων των εμπλεκομένων στην πορεία ολοκλήρωσης μιας εργασίας. Συνεπώς, πολλές νέες εφαρμογές έχουν αναδυθεί που διατείνονται ότι ήρθαν για να βελτιώσουν την επικοινωνία των εργαζομένων, να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους και – ίσως – να βελτιώσουν και τη διαφάνεια με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις και γίνονται οι αλλαγές στα projects μέσα στις ομάδες.

Η Νο. 1 εφαρμογή που καλύπτει αυτά τα χαρακτηριστικά και έρχεται πρώτη σε χρήστες και σε γνωστές φίρμες που τη χρησιμοποιούν είναι το Slack. To Slack επιτρέπει την απευθείας επικοινωνία σε μια ομάδα, το διαμοιρασμό των αρχείων, τον επιτόπιο σχολιασμό επί των αρχείων και την αποστολή προσωπικών μηνυμάτων. Τα κρυφά του χαρακτηριστικά όμως που το ξεχωρίζουν ως εφαρμογή είναι η αυτόματη αποθήκευση και αρχειοθέτηση όλων των αλληλεπιδράσεων, μια πολύ καλή μηχανή αναζήτησης και η ικανότητα εργασίας μέσα από παντός είδους συσκευή. Επειδή φιλοξενείται online και είναι απολύτως προσαρμόσιμο στις ανάγκες του καθενός, το Slack είναι εύκολο στην εγκατάσταση και διατήρηση σε εταιρικά τμήματα τεχνολογίας. Είναι συμβατό με ένα πλήθος web εφαρμογών και Social Media, αυξάνοντας έτσι τη διαδραστικότητα μεταξύ αυτών.

Αν και η επιτυχία του Slack δύσκολα επαναλαμβάνεται, υπάρχουν και άλλες νεόφυτες επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και ξεχωρίζουν τον τομέα τους. Για παράδειγμα, το HighFiveέχει αναλάβει τη βελτιστοποίηση των video συνδιασκέψεων (video conference), στοιχείιο κρίσιμο για τη διαχείριση απομακρυσμένων ομάδων (remotely) στον επιχειρηματικό κόσμο. Όσες επιχειρήσεις το προσπάθησαν μέχρι τώρα δεν βρήκαν θερμή ανταπόδοση εξαιτίας του υψηλού κόστους και της δυσκολίας χρήσης. Το hardware του HighFive καθιστά κάθε αίθουσα συνδιάσκεψης έτοιμη για ένα meeting εξ’ αποστάσεως με απλά, «στιγμιαία» χαρακτηριστικά, και μάλιστα σε κλάσμα της τιμής των παραδοσιακών λύσεων (περίπου 90% χαμηλότερη), ενώ η λιτή αισθητική τύπου Apple κάνει τη χρήση του εύκολη και ευχάριστη.

Τέλος, το Quip ό,τι θα επιθυμούσε κανείς από τα αρχεία GoogleDocs – σύγχρονη σουίτα παραγωγικότητας που διευκολύνει τη δημιουργία νέου περιεχομένου σε έγγραφα και spreadsheets. Οι χρήστες του μπορούν να δημιουργήσουν,  να επεξεργαστούν και να επικοινωνήσουν σχετικά με κάποιο περιεχόμενο από τη συσκευή της επιλογής τους. Να συνεργαστούν μέσω chat, checklists και άλλα. Το Quip είναι πιο διαδεδομένο στη χρήση του από κινητό (με 10,000 χρήστες έναντι των 30,000 του Slack) και επιτρέπει την ολοκλήρωση με άλλες εφαρμογές του Web, όπως Dropbox, Jira, Github, Twitter κ.ά.

Χρησιμοποιούμε Cookies για καλύτερη εμπειρία πλοήγησης.
Μάθετε περισσότερα Ok